TÉMÁK, Kategóriák

Az epilepsziás görcsroham jellemzői

621
HOZZÁSZÓLÁS:

Epilepsziáról beszélünk, ha a betegnek visszatérő görcsrohamai vannak. A görcsöket egy-egy idegsejt kóros elektromos kisülése indítja el, mely azután az agy többi részére is kiterjed. epilepszia-03

Az epilepszia többnyire egyes idegsejtcsoportok sérülésekor keletkezik. A sérülés bekövetkezhet baleset, szülési sérülés, anyagcsere- vagy keringészavar kapcsán, továbbá előidézheti agydaganat is.

Egyes esetekben azonban alapos vizsgálattal sem sikerül kiváltó okot igazolni. Ilyenkor a görcsök többnyire korai gyermekkorban vagy serdülőkorban kezdődnek.

A görcsroham kialakulása

  • A trauma kiváltotta epilepszia többnyire egy-két évvel a baleset után alakul ki.
  • A szülési sérülések vagy anyagcserezavar kapcsán kialakult görcsrohamok csecsemőkorban jelentkeznek először.
  • Az idős korban kezdődő epilepszia hátterében keringészavar vagy agydaganat húzódhat meg.

A görcsrohamok legtöbb betegben váratlanul alakulnak ki, nem jósol-hatók meg előre. Függetlenül jelentkeznek a beteg aktivitásától vagy a környezeti hatásoktól.

Ritkább esetben a rohamok bizonyos napszakhoz kötöttek, például éjszakai alváshoz, máskor bizonyos fény- vagy hanghatások váltják ki őket, vagy provokálóan hathat a stressz, az éhezés, az alkoholfogyasztás vagy az alváshiány is.

A legtöbb betegnél, a rohamok kezdete előtt néhány másodperccel, jellegzetes tünetek, mint pl. viselkedészavar vagy fejfájás jelentkezik.

Mitől függ egy roham?

Maguk a görcsrohamok attól függnek, hogy az egész agyra, vagy annak csak egyes részeire terjed ki a kóros izgalom ⇒ ⇒ ⇒

A teljes agyra kiterjedő görcstevékenység jellegzetesen eszméletvesztéssel, a teljes testre kiterjedő rángógörcsökkel, szájhabzással, esetleg széklet- és vizeletürítéssel jár (grand mai roham).

A generalizált görcsrohamok ritkább fajtájában csak néhány másodpercre következik be a tudatzavar, ami esetleg csak abban nyilvánul meg, hogy a beteg beszéd közben egy-két szót kihagy vagy figyelme néhány másodpercre teljesen elkalandozik (petit mai roham).

Az agy egyes részeire kiterjedő rohamok attól függnek, melyik agyterület érintett. Egyes betegeknél a végtagok akaratlan mozgása vagy kóros zsibbadás, bizsergésérzés alakul ki, másoknál látási, hallási, szaglási vagy ízérzési kóros képzetek keletkeznek. Olykor hallucinációk, máskor izzadás, kipirulás is jelentkezhet. Az agy egy részét érintő rohamok egyes esetekben generalizált görcsökké változhatnak.

A rohamok kezelése, a további károsodások megelőzése

A teljes testre kiterjedő rángógörcsök esetén a beteget óvni kell a sérülésektől, de a szájába nem szabad erőltetni semmit. Az epilepsziás betegnek ajánlott, hogy személyi papírjai között vagy karkötő formájában a betegségére és a szükséges elsősegélyre vonatkozó utasításokat mindig magával hordja.

A betegség diagnózisa a típusos tünetek és az agyi elektromos tevékenység vizsgálata (EEG) alapján történik.

Az epilepszia kezelése többnyire gyógyszeres, kivételt képeznek az agydaganatok előidézte formák, amelyeket műtéttel gyógyítanak!

A gyógyszeres kezelés görcsgátló gyógyszerek folyamatos szedésével történik. Mivel szinte az összes ilyen gyógyszernek van valamilyen mellékhatása, szigorú és rendszeres orvosi ellenőrzés mellett szedhetők csak.

Tudta-e? Az epilepszia megelőzésérben természetes megoldásokat is segíthetnek! KATTINTSON TOVÁBB >>>

Az epilepsziás betegnek tilos autót vezetnie, és olyan munkahelyet kell választania, ahol nem jelent veszélyt a váratlanul kialakuló eszméletvesztés vagy tudatzavar! Egyedül még úsznia és alkoholt fogyasztania sem ajánlott!

A rendszeres alvás és táplálkozás, valamint a stresszhelyzetek kerülése megelőzheti a rohamok kialakulását. A gyógyszerszedés fokozatos abbahagyása, természetesen csak orvosi felügyelet mellett, csak akkor kísérelhető meg, ha már 4 éve nem jelentkeztek rohamok. Sajnos a legtöbb esetben ilyenkor visszatérnek a görcsök, ezért a gyógyszerszedést többnyire élethossziglan kell folytatni.

621
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]