Mi az a skorbut?
A tengerészek betegségeként is ismert skorbut, vagyis súlyos C-vitaminhiány egy ritka, és a legtöbb esetben könnyen kezelhető betegség. Az aszkorbinsav, vagy hétköznapi nevén a C-vitamin egy létfontosságú, számos fontos testi funkcióban szerepet játszó tápanyag, ezért tartós hiánya nem csak a skorbut, hanem más panaszok kialakulásához is vezethet. A kollagén termelésében fellépő rendellenességek, a vas felszívódásának zavarai, a nehezen gyógyuló sebek, valamint a dopamin és más neurotranszmitterek termelésében megfigyelhető zavarok mind előfordulhatnak, ha nem viszünk be elegendő C-vitamint, vagy azt nem képes megfelelően hasznosítani szervezetünk.
Mik a skorbut kialakulásának főbb kockázati tényezői?
Mivel az emberi szervezet nem képes a C-vitamin előállítására, azt rendszeresen pótolnunk kell az étrendünkön keresztül. A friss gyümölcsök és zöldségek bővelkednek C-vitaminban, így rendszeres fogyasztásukkal könnyedén kielégíthetjük napi C-vitaminszükségletünket. Mivel testünk nem képes raktározni ezt a vitamint, az esetleges többlet a vizelettel kiürül a szervezetből. Az egyoldalú, egészségtelen, tápanyagokban szegény táplálkozás, valamint mögöttes állapotok és alkalmazott gyógyszerek okozta felszívódási zavarok következtében azonban a C-vitaminhiány, és így a skorbut kialakulásának kockázata is jelentősen nő. Talán meglepő lehet, hogy a fejlett országokban, ahol a vitamindús élelmiszerek és gondosan összeállított tápanyagpótló étrend-kiegészítők széles választéka elérhető, a skorbut még mindig felütheti a fejét. Az étkezési szokások mellett azonban az egészségügyi állapot és bizonyos életmódbeli szokások is növelik az skorbut esélyét. A következő kockázati faktorok a legjellemzőbbek:
- életkor - gyermekek és 65 év felettiek esetében gyakrabban fordulhat elő a skorbut
- gyakori vagy túlzott alkoholfogyasztás
- egyes gyógyszerek és drogok alkalmazása
- dohányzás
- életvitelszerű tartózkodás olyan helyeken, ahol a C-vitaminban gazdag friss gyümölcsök és zöldségek mennyisége korlátozott
- finomított szénhidrátokban gazdag, és tápanyagokban szegény étrend
- szigorú diéta követése, mely korlátozza bizonyos tápanyagok bevitelét
- egyes étkezési rendellenességek, evészavarok, melyek miatt korlátozott a bevitt étel mennyisége, mint például az anorexia vagy a bulimia
- bizonyos idegrendszeri rendellenességek
- irritábilis bél szindróma (IBS)
- Crohn-betegség, fekélyes vastagbélgyulladás, vagy más gyulladásos bélbetegségek (IBD), melyek tápanyag-felszívódási zavarokat okozhatnak
- az emésztést vagy az anyagcserét érintő zavarok
- krónikus hasmenés
- kiszáradás
- az immunrendszert érintő rendellenességek
- kemoterápia, sugárkezelés igénybe vétele
- veseelégtelenség miatti dialízis
Milyen tünetek esetén gyanakodhatunk a skorbutra?
Mivel a C-vitamin fontos szerepet játszik a szervezet alapvető folyamatainak megfelelő működésében, a skorbut számos különböző tünetben megmutatkozhat. Beszámolók szerint a skorbut jelei jellemzően leghamarabb minimum 4 hét súlyos és folyamatosan fennálló C-vitaminhiány után jelentkeznek, ám az is előfordulhat, hogy akár néhány hónapig tünetmentesek vagyunk. De vajon mely szimptómák kialakulását követően ajánlott orvoshoz fordulnunk?
- általános gyengeség
- tartós kimerültség
- az étvágy csökkenése
- légszomj
- mellkasi fájdalmak
- hangulati ingadozások
- ingerlékenység
- depresszió
- fejfájás
- fényérzékenység
- homályos látás
- irritált, kipirosodott, vagy érzékeny szemek
- végtagfájdalmak
- érzékeny és megduzzadt ízületek
- gyulladt, vörös, érzékeny vagy vérző íny
- fogszuvasodás
- meglazult fogak
- fogvesztés
- legyengült immunrendszer
- lassú sebgyógyulás
- véraláfutások és foltok a bőr alatt, leggyakrabban a láb és a lábfej területén
- vérszegénység
- gyomor- és bélrendszeri rendellenességek, bevérzések
- vérzés és dudorok a szőrtüszők és a szőrszálak körül
- a szőrszálak rendellenes csavarodása és más növekedési rendellenességei
A skorbut megfelelő, korai diagnosztizálása kulcsfontosságú
Ha a fenti tünetek valamelyikét észleljük, vagy azt gyanítjuk, hogy skorbutban szenvedünk, minden esetben ajánlott orvoshoz fordulni, hiszen a pontos diagnózis felállítása mellett ezáltal a szükséges kezelést is időben megkezdhetjük. Ennek köszönhetően nem csak a már kialakult tünetek súlyosbodását kerülhetjük el, hanem a további panaszok és az esetleges szövődmények kockázatát is jelentősen csökkenthetjük. Az orvosi vizsgálat során figyelembe veszik a táplálkozást, az egészségi állapotot és az esetlegesen alkalmazott gyógyszereket és étrend-kiegészítőket is, valamint vér- és laborvizsgálatot is elrendelhetnek. A vérvizsgálat során ellenőrzik a vérszérum C-vitamin szintjét. A skorbutban szenvedők vérszérumában a C-vitamin mennyisége jellemzően kevesebb, mint 11 mikromol literenként (µmol/L).
A skorbut kezelésének hatékony, természetes módjai
Ugyan a skorbut tünetei gyakran súlyosak, a betegség megfelelő kezelésével akár rövid időn belül enyhíthetők a panaszok. A C-vitamin megfelelő pótlása természetesen kulcsfontosságú. Ez a vitamin szerencsére számos gyümölcsben és zöldségben található meg nagy mennyiségben, így egy kis odafigyeléssel könnyedén és hatékonyan emelhetjük a C-vitamin szintjét a szervezetben. A napi többszori gyümölcs- és zöldségfogyasztást kiegészíthetjük C-vitaminban gazdag készítményekkel, melyek széles választéka elérhető a gyógyszertárakban, élelmiszerboltokban, és webshopokban. A C-vitamin étrenden keresztüli pótlásának köszönhetően általában már néhány nap elteltével tapasztalható a tünetek enyhülése. Súlyos skorbut esetén orvosunk a változatos étrend kiegészítéseként nagy dózisú, szájon át alkalmazható C-vitamin étrend-kiegészítők alkalmazását írhatja elő.
C-vitaminban kimagaslóan gazdag ételek, melyeket érdemes lehet az étrendünkbe iktatni a skorbut, és más rendellenességek elkerülése érdekében:
- kaliforniai és édes paprika
- citrusok, mint például a narancs, a citrom és a grapefruit
- bogyós gyümölcsök, mint például a homoktövis, a goji, a fekete áfonya, a málna, az eper és a szeder
- leveles zöldek, köztük a kelkáposzta, a mángold és a spenót
- kelbimbó
- brokkoli
- karfiol
- trópusi gyümölcsök, mint például a guava, a papaya, a mangó, a kiwi és az ananász
- paradicsom, és paradicsomból készült termékek, különösen a paradicsomlé és a paradicsompüré
- sárgadinnye és görögdinnye
- zöldborsó
- burgonya
Ajánlott készítmények a skorbut megelőzésére, illetve a terápia és az étrend kiegészítésére:
Mire érdemes odafigyelni a C-vitamin pótlását illetően?
A C-vitamin napi ajánlott mennyisége egyénenként eltérő lehet
C-vitaminszükségletünk jelentősen eltérhet az életkor, a nem, a fizikai aktivitás, az egészségi állapot, az alkalmazott gyógyszerek, és más tényezők függvényében, ráadásul jelenleg nincs egységes álláspont az ajánlott napi C-vitamin bevitelét illetően. Az Egyesült Királyság nemzeti egészségügyi szervezete, a National Health Service (NHS) szerint például “A 19 és 64 év közötti felnőtteknek napi 40 mg C-vitaminra van szükségük”. A Harvard Egyetem Közegészségügyi Karának oldalán megjelent bejegyzés azonban részletesebb támpontot ad, és a következőt javasolja: “A 19 éves, és annál idősebb felnőttek számára a javasolt beviteli mennyiség 90 mg férfiak, valamint 75 mg nők esetében. Terhesség és szoptatás során a mennyiség napi 85 mg-ra, illetve 120 mg-ra emelkedik.”
Az emberi szervezet sem előállítani, sem tárolni nem képes a C-vitamint, ezért rendszeresen kell pótolnunk azt az étkezések során. Szerencsére a változatos, friss zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étrend könnyedén fedezheti a napi szükségletünket. Az esetleges többlet néhány órán belül kiürül a szervezetből.
Az élelmiszerekben található C-vitamin az étel főzése vagy feldolgozása következtében csökkenhet
A C-vitamin egy vízben oldódó, hőérzékeny vitamin, így az áztatás, a főzés, a befőzés és a hosszabb ideig való tárolás jelentős mértékben csökkentheti az élelmiszerekben található C-vitamin mennyiségét.
Milyen komplikációk léphetnek fel a skorbut megfelelő kezelésének elmulasztásával?
Ha a skorbutot nem kezeljük időben és megfelelően, és a kialakult tüneteket tartósan figyelmen kívül hagyjuk, akár a következő szövődmények is felléphetnek:
- tartós fájdalom a test különböző területein
- a test egyes részeinek fokozott érzékenysége
- neuropátia, ami egy zsibbadással és fájdalommal járó jelenség, és általában a kezekben és a lábakban jelentkezik
- a test különböző részein jelentkező, esetenként gyakran visszatérő görcsök
- duzzanatok
- láz
- belsőszervi vérzések
- szervleállás
- súlyos és tartós sárgaság, amely főként a bőrt és a szemeket érinti
- hemolízis, a vérszegénység egy olyan típusa, mely során a vörösvérsejtek sejtmembránjai megbomlanak, majd sejthalál következik be
- fogvesztés
- delírium, vagy más néven önkívületi állapot, mely a tudatos önkontroll elvesztésével és zavartsággal jár
- kóma
- halál
A fenti információk tájékoztató jellegűek! Hosszú ideig fennálló, nehezen szűnő, gyakran visszatérő, vagy súlyosbodó panaszok esetén forduljunk orvoshoz!
Források:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/PMC2567249/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK493187/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35371727/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK499877/
https://www.nhs.uk/conditions/scurvy/
https://examine.com/supplements/vitamin-c/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26164552/
https://www.nhs.uk/conditions/vitamin-c/
https://www.hsph.harvard.edu/vitamin-c/
Fotók a megjelenés sorrendjében: Vlada Karpovich,
Alex Green, Thirdman, RODNAE Productions